Президентът на UEFA иска футболът да стане като ръгбито

Президентът на Съюза на европейските футболни асоциации (UEFA) Мишел Платини предложи жълтите картони във футбола да се премахнат и да се заменят с наказателни минути. 

58-годишният Платини смята, че отстраняването на играчите за определено време с опция за връщане на терена, след като наказанието им изтече ще е по-добра стратегия. 

Французинът коментира, че ще се радва да види система сходна на тази в ръгбито и във футбола. "Бих го направил като ръгбито. Да наказвам играчите да са десет или 15 минути извън терена. Това е идея, която трябва да узрее и да помислим дали наистина е добра за играта", каза Платини. 

В ръгбито играчът пропуска десет минути от мача, когато извърши нарушение като фал или по-груб сблъсък. По време на наказанието отбора играе поне с човек по-малко, докато изтекат десетте минути, след което играчът се връща на терена. 

Според Платини подобно наказание ще спира играчите, тъй като ще се плашат от малобройността си на терена. "В този случай ползата е за отбора, който не прави нарушения", допълни Платини.