Двама българи са прекарали в затвора по-дълго време от Нелсън Мандела

Безспорно Нелсън Мандела е най-известния политически затворник в цял свят. Оказва се обаче, че той заема едва трето място по най-дълъг престой затвора по политически причини. На първите две места с изненада откриваме двама българи, жертви на комунистическия режим. Репортаж на Ева Костова.


С 27 години затвор Нелсън Мандела предварително заплаща края на апартейда, новата конституция и първите избори за чернокожото населиние на ЮАР. Днес цял свят говори за Нобеловия лауреат за мир прекарал половин живот в затвора. Двама българи обаче са прекарали в затвор повече време.


Васил Узунов прекарва 28 години по затворите и лагерите на комунистическа България. Защитник е на човеките права още от ученик, за което Държавна сигурност го арестува на абитуриентската му вечер през 1948 г. Осъден е на смърт, но поради непълнолетие, присъдата е заменена със затвор. Изолация, карцер и 15-килограмови окови бележат дните му в затвора.


Илия Минев е обвинен в опити да събори комунистическата власт, той е арестуван още на 10 септември '44. Затворен е за 33 години. От тях 10 прекарва в изолация, 1800 дни в карцер и 460 дни в гладна стачка. Историци го обявяват за символ на борбата срещу комунистическия режим.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Ева Костова