Предишните поръчвали все по-широк размер, разказа производителят им

Какво се случва с производството на лентички – сега, след като вече властта не прави помпозни откривания на пътища, магистрали и обекти, както предишния премиер. Информация от първа ръка „Здравей, България” получи от човека, който произвежда лентичките.

 

Рязането на лентички се превърна от задължителен атрибут на всяка церемония по откриване, в обект на закачки и карикатури. И ако преди изборите през май годишно се произвеждаха около 800 метра от тях, то днес поръчките са секнали.

 

Поръчките за лентичките направо са на нулата в момента. Иначе се правеха една част от Министерския съвет – по-малката част, а по-голямата част от фирмите, които са построили обекта – те поръчваха лентите”, сподели пред камерата на Нова ТВ Любомир Божинов.

 

Основният производител си обяснява промяна с преекспонирането на лентичките: „Правителството, което беше упреквано, че реже лентички сега не е на власт, а новото – тези, които упрекваха старото – се чувстват неудобно да режат лентички”.

 

Най-предпочитани от бившите управници са били по-широките ленти. По-тънките влизали в употреба единствено при опаковането на правителствената кореспонденция. Пред време най-масово се използвала трисантиметровата лента, но от ПР-а на Министерския съвет искали все по-широка и по-широка.

 

„За мен е нереално да бъде толкова широка лентата. Трудно се отрязва. Има доста случаи на гафове при рязането - или ножицата не е добра или лентата е много широка и трудно се реже, а това е неудобно. Лентата трябва да се отреже веднага”, казва още производителят.

 

Освен с производство на лентички, Любомир Божинов се занимава и с изработването на знамена. Затова и най-голямата му болка е, че почти никой не прави трикольора така, както е записано в закона.

 

„Българското знаме е трикольор. Състои се от три цвята – бяло, зелено и червено, като в Закона има характеристика за цвета, съгласно скалата на Пантон за текстил. Платът, от който се шие знамето също е съгласно закона.

 

Внесените от Китай обаче не спазват закона и се използват масово. А Любомир намира за парадоксално издигането им по протестите: „Апелираме към законност, а в това време вдигаме знаме, което не е спазило закона.

 

Повече за лентичките и знамената ще научите от репортажа във видеото.