От НАП обещаха, че хората със сгрешени декларации да могат да ползват 5% отстъпка

1 500 българи се оказаха данъчни нарушители само няколко дни след началото на новата година. Заради грешка на НАП данъкоплатците - нарушители са получили от работодателите си справка, в която реално полученото и удържаното не е разписано детайлно.


Така при пресмятането и попълването на декларацията те приспадат или с прости думи - спестяват си повече отколкото законът позволява. Така се оказва, че крият доходи и плащат по-малко данъци без дори да осъзнават това. 


От НАП признаха за грешката си и издадоха нов образец на служебната бележка, за да не се стига до още грешки. Освен това до дни данъчните ще уведомят всичките 1 500 души, че декларацията им е сбъркана. Засега санкции не се предвиждат, стига новите декларации да бъдат подадени навреме.


„До крайния срок за деклариране на доходите остават повече от 3 месеца т.е. до края на април всеки би могъл да подаде коригираща декларация без никакви затруднения”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.


За да се ползва отстъпка обаче декларацията трябва да се подаде до 10 февруари. И тук данъчните са склонни на компромис за вече подадените и неверни декларации.  
От НАП обещаха, че хората със сгрешени данъчни декларации все пак ще могат да използват 5% отстъпка, но ще трябва да подадат наново своята декларация.


Данъкоплатците, които вече са получили служебна бележка по сгрешения формуляр и не са подали данъчна декларация, трябва да поискат от работодателите нова бележка от счетоводството. Данъчните пък ще информират фирмите затова как точно трябва да изглежда новият документ.  


Повече по темата гледайте във видеото.