Политиците да не се месят в съдебната система, за да има напредък, препоръча Плевнелиев

„Крайно време е да се научим да четем докладите на Европейската комисия коректно и както трябва. Целта на ЕК не е да посочи виновния, а да посочи проблема”, отбеляза в интервю за Нова ТВ президентът Росен Плевнелиев в коментар на решението на Брюксел да остави под наблюдение реформите в България поне още година.

 

„Същото направиха и българските граждани. През 2013 г. те посочиха проблемите. Сега въпросът вече е много ясен. Необходимо е отговорно отношение от политическата класа и резултати, ясен напредък и конкретен план за това как да подобрим, а не да политизираме”, добави държавният глава.

 

Според Плевнелиев, за да покаже България голям напредък, политиците трябва да спрат да се месят в съдебната система. На второ място той обърна внимание, че назначенията в правосъдието са много важни, за да няма съмнение в процедурите и интегритета на кандидатите.

 

„Днес българските политици имат златния шанс с избора на главен съдебен инспектор и на председател на Върховния касационен съд, да не направят скандал”, смята Росен Плевнелиев. "Покажете промяна! Европейската комисия го написа, българският народ го желае", обърна се към управляващите президентът.

 

Цялото интервю с президента можете да проследите тук.