НЕК и турска фирма създават съвместна компания за износ на ток

Турция все пак може да построи ядрена централа на километри от границата ни при Резово. Това стана ясно от изказване на турския енергиен министър Танер Йълдъз, който е на посещение в София. Пред българския си колегата Драгомир Стойнев той беше категоричен, че ще се следват всички мерки за сигурност.

 

„В момента нямаме окончателно решение за мястото, но това е едно от вероятните места, които са общо пет на брой. Смятаме, че разстоянието на българската атомна централа до нас, както и на България до нас, изобщо не е много голямо. Например в Армения има атомна централа на 30 км от Турция, но важното е да се минимизират каквито и да е рискове и да се изграждат много сигурни централи. Ние много държим на народа си, държим и на народа на България. Затова смятам, че не може да става дума за нещо, което буди притеснение”.

 

 

По въпроса се говори повече от година и последната информацията беше, че край границата ни ядрена централа няма да има.

 

Днешните думи на турския енергиен министър обаче връщат отново въпросите и за местоположението, и за вида на централата.

 

Преди повече от година и българи, и турци протестираха и властите в южната ни съседка обявиха, че ядрена централа около Инеада няма да има.

 

Сега обаче турското градче, което се намира на 15-тина километра от границата ни, отново попада сред възможните локации за ядрена централа. Друго място, което неофициално се спряга е района около Синоп.

 

Турция планира след 10-15 години да има 3 ядрени централи. Една вече се строи.