Според естеството на работата всяка фирма си прави вътрешен график

Въпреки студеното време голяма част от хората - строители или продавачи продължават да работят на открито. Как се издържа при ниски температури и какви условия трябва да осигурят работодателите, провериха София Стойчева и оператора Кирил Караджов.


Стоян Даракчиев продава картини от 15 години. Освен за себе си обаче, той трябва да мисли и за картините си, които не издържат на всякакви метеорологични условия.


Теодор Ангелов е в строителството от девет години. В момента работи на метростанция 23-та при летището. Разказва, че когато температурите са много ниски, не работи. Например заваръчни и бояджийски работи се изпълняват до 5 градуса.


В наредбата за работа на открито при извършване на строително-монтажни работи не е записано конкретно при колко градуса трябва да се спре работа или да се премине на половин работен ден. Обикновено според естеството на работата всяка фирма си прави вътрешен график.


За миналата година под 1% са нарушенията от страна на работодателите за неспазване на физиологичен режим за труд и почивка. За тази година няма сериозни нарушения.


Иначе всеки работодател е длъжен да осигури за работниците на открито затоплени помещения, специално работно облекло и топли напитки. При нарушение на закона глобата е от 1500 до 15 000 лева.


Повече по темата гледайте във видеото.