В момента масовата практика е младежите, които искат да трупат опит, да работят без пари

Всеки стажант  - с трудов договор. Това предложение на социалното министерството беше прието от депутатите на първо четене като част от промените в Кодекса на труда. 

 

Ако идеята влезе в сила, младежите до 29 години, завършили средно или висше образование, ще могат да карат платен стаж. 

 

В момента масовата практика е трупането на опит да става без заплащане.

 

Един и същи човек ще може да сключва само един договор като стажант. Променят се и сроковете за стаж. 

 

Лицето може да бъде наето за стаж за период от 6 до 12 месеца, но само по специалността, която е завършил”, обясни Росица Янкова, заместник-министър на труда и социалната политика. 

 

Икономисти обаче реагираха остро на промените. 

 

Институтът за пазарна икономика има практика в стажантските програми от шест години. Те критикуваха остро новите промени за стажовете. Причината – въвеждане на условие, според което настойникът на стажанта трябва да има минимум три години опит в професията, в която ще обучава. 

 

„В България не всички работят точно това, което са учили. Така например в айти сектора масово хората нямат айти образование или дори нямат никакво висше. Това означава, че тези хора и фирми не трябва да предлагат стажантски програми”, обясни Десислава Николова от Института за пазарна икономика. 

 

Според икономистите платените стажове ще намалят предлагането от страна на бизнеса на обучение, а търсенето ще се увеличи.

 

Ние сериозно започнахме да обмисляме прекратяване на стажантската ни програма, защото от една страна ние нямаме възможност да предлагаме трудови договори със заплащане”, заяви Николова. 

 

„Важно е за една цивилизована държава всичко, което се полага като труд да бъде заплащано”, смята Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата.

 

Според заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Янкова поставените условия не означават, че заплащане не може да дойде посредством субсидия от европейските фондове или от бюджета. 

 

След приключване на стажа в 14-дневен срок работодателят ще издава препоръка на стажанта.