Това е модерна апаратура, с която се поставят диагнози при ракови заболявания

Разходите за лечение и диагностика на онкоболни може да се намалят, а лечението - да стане по-качествено. Според учени, лекари и пациенти условието за това е към Българската академия на науките да бъде изграден така наречения циклотрон. Това е модерна апаратура, с която се произвеждат изотопи, необходими за поставянето на диагноза при ракови заболявания.


В момента Здравната каса плаща по 8 млн. лв. годишно за внос на изотопи за изследвания на онкоболните. Ако те се произвеждат у нас, цената ще падне няколко пъти.


В България има само 2 петскенера – във Варна и в София. За да получат точна диагностика, онкоболните трябва да чакат с месеци. Елена Банова знае какво е да чуеш страшната диагноза.


„Защото не е лесно да ти кажат - съмнение за диагноза рак, да спиш и да чакаш три месеца да дойде реда за изследване”, обяснява Елена Банова.


В около 50% от случаите, наистина това забавяне може да се окаже фатално, защото забавя лечението. А всяко забавяне на лечението при онкологичноболни може и да е фатално”, обяснява проф. Ирена Костадинова - национален консултант по онкология.


В момента са осигурени 5 милиона долара, с които ще бъде закупена апаратурата за циклотрона. Необходими са още 16 милиона лева за сграда. Инициаторите на проекта предлагат държавата да бъде гарант на банков заем и да го обслужва през първите 5 години. Болните също се надяват държавата час по-скоро да се ангажира и да застане зад проекта.


Повече по темата гледайте във видеото.