Бан Ки-мун призова за подновяване на диалога за уреждане на кризата

ООН изрази „растяща тревога” заради ситуацията в Украйна и защити териториалната цялост на страната, но не осъди ясно решението на Владимир Путин да присъедини Крим към Русия, предаде БТА.

 

ООН следи с растяща тревога развитието на ситуацията, „първо произвеждането на референдума, а после предприетите действия за присъединяването на Крим”, заяви говорителят Стефан Дюжарик, цитиран от Франс прес. По думите му генералният секретар на международната организация Бан Ки-мун все още смята, че „всички страни трябва да работят в полза на решение, съответстващо на принципите в Устава на ООН, включително зачитане на единството, суверенитета и териториалната цялост на Украйна”.

 

Бан Ки-мун призовава твърдо „всички засегнати страни да подновят конструктивния диалог, за да уредят тази криза”, добави Дюжарик. Той повтори, че не е работа на генералния секретар да признава или не резултатите от референдума в неделя, с който стана възможно присъединяването на Крим към Русия. Граничните проблеми се решават на двустранна основа между държавите”, подчерта той.

 

Дюжарик изрази увереност, че все още има възможности за дипломация, дори след като руският президент Владимир Путин подписа договор за присъединяване на Крим и Севастопол към Руската Федерация и заяви, че Москва не се опитва да интегрира в Русия други части от Украйна. Сега руските депутати трябва да приемат закон, включващ в Руската федерация Крим и град Севастопол, който е със специален статут в рамките на републиката.