Украинските офицери са се барикадирали в сградата

Отряд на кримските сили за самоотбрана и проруски активисти щурмуваха щаба на Военноморските сили на Украйна в Севастопол и го обсадиха, информират украински медии и Франс прес.

 

Нападателите са били около 200 души, съобщи Дмитрий Тимчук, ръководител на Центъра за военно-политически изследвания на Украйна, цитиран от украинската агенция УНН. Нападателите са премахнали загражденията на контролнопропускателния пункт пред базата и са издигнали руски флаг. С тях има и жени, информира Тимчук.

 

Украинските офицери са се барикадирали в сградата. Въпреки че вчера украинското министерство на отбраната разреши на военните да използват оръжие за самозащита, отбраната на щаба на ВМС е затруднена заради присъствието на цивилни сред нападателите, написа анализаторът в своя „Фейсбук” профил.

 

"Някои от участниците в щурма носят качулки, но не са въоръжени", оповести говорителят на украинския флота Сергей Богданов. По думите му при конфронтацията не е имало нито един изстрел.

 

По-рано стана ясно, че в Крим вече са пристигнали специалисти по демилитаризация на военни части, които са поискали от украинските военнослужещи да напуснат базите си.