Над 2 милиона души не плащат здравни осигуровки

Бизнесът с пакет от строги мерки срещу хората, които не плащат здравни осигуровки.

 

Работодателите настояват нередовните платци да възстановяват правата си да бъдат лекувани много по-трудно, отколкото сега.

 

Над 2 милиона души не плащат здравни осигуровки. Ако около половината от тях живеят в чужбина и не им трябват услугите на нашите експерти, стотици хиляди са тези, които не могат да си го позволят или просто не искат да плащат.

 

Ние считаме, че трябва да има дисциплиниращи мерки за участие в здравната система, за да стане тя по -привлекателна и да се уважава самата система”, заяви Григор Димитров от Българската стопанска камара.

 

В момента, ако искат да се върнат в системата, нередовните трябва да платят месеците, през които не са били осигурени. Максимум 36 месеца. Бизнесът иска този срок да се удължи. Да се увеличи също и вноската.

 

Аз ще настоявам при влизане в системата да бъдат заплащани всички осигурителни вноски, които пациентът не е плащал”, заяви здравният министър д-р Таня Андреева.

 

Строгите мерки обаче не се приемат единодушно. От здравната комисия обясниха, че мерките ще са прекалено тежки за хората без работа и че държавата по-скоро трябва да се стреми да събира осигуровки, а не да наказва.

 

От бизнеса обаче не са съгласни.

 

Повечето хора не дават вноски, не защото нямат пари, а защото не са доволни от системата”, смята Георги Димитров.

 

Идеите тепърва предстои да бъдат официално внесени за обсъждане.