Социалистите заплашиха президента със жалба в Конституционния съд

Пореден епизод от парламентарната война за Централната избирателна комисия. В него управляващите от БСП заплашиха президента със жалба в Конституционния съд. А ГЕРБ поискаха ЦИК да е съставена от 18 души, за което внесоха предложение и с ДПС безпрецедентно се съюзиха срещу левицата. Всичко това - съпроводено с обичайните вече скандали във и извън пленарната зала.

 

След като в събота Бойко Борисов и Лютви Местан изпиха по кафе в името на толерантността, днес не закъсня и политическият резултат - ДПС помогна на ГЕРБ да се пребори за заместник-председател на ЦИК - Маргарита Златарева. Странното сътрудничество беше обяснено така:

 

„Не може едно закононарушение на президента Росен Плевнелиев да води до друго закононарушение”, коментира Мустафа Карадайъ.

 

Управляващите обвиняват държавния глава, че е сгазил Изборния кодекс с решението си да даде мнозинство на ГЕРБ при разпределението на партийните квоти в ЦИК. За отмъщение преди дни те оставиха опозицията без полагаемия по закон заместник-шеф в комисията, а самата нея - с член по-малко.

 

„Президентът Росен Плевнелиев зае партийна позиция. Посочи с един повече член на ГЕРБ. С което ясно се идентифицира чии интереси защитава”, заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев.

 

Затова БСП бойкотира гласуването на Маргарита Златарева.

 

„Въз основа на кой критерий, г-н Станишев, вие можете да имате равен брой членове на ЦИК с ГЕРБ? Спечелихте изборите, първа политическа сила ли сте? Не ви е виновен президентът. Ние не сме си свършили работата, защото имаме калпав Изборен кодекс, на който тепърва ще сърбаме попарата”, прогнозира Цецка Цачева.

 

Опозицията настоя властта да пренапише изборните правила. Управляващите контраатакуваха със закана да внесат жалба в Конституционния съд срещу Росен Плевнелиев. В кулоарите се заговори дори, че властта ще търси реванш - чрез процедура за импийчмънт на президента. Официално потвърждение за това засега няма.

 

Повече за споровете около състава на ЦИК ще разберете от видеото.