Причината е по-високата такса, която трябва да плащат фармацевтичните производители

Някои лекарства може да изчезнат от българския пазар. Причина за това са по-високи такси, които производителите трябва да плащат на държавата. 

 

Генеричните компаниите плащат по 250 лева годишно на Агенцията по лекарствата за всеки регистриран медикамент. Новият законопроект предвижда таксата да скочи на 1000 лева.  

 

„Става въпрос за четирикратно увеличение, обясни председателят на Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) – Николай Хаджидончев.

 

Производителите на генерични лекарствени продукти предупреждават, че ако влязат в сила, високите такси ще трябва да се компенсират по някакъв начин. Например – чрез спиране на някои лекарства от производство.

 

Фармацевтите обясняват, че от българския пазар непрекъснато се изтеглят медикаменти заради неизгодните пазарни условия. Според председателя на Националната аптечна камара - Атон Вълев, няма риск заради административните такси да се изтеглят лекарства и посочи, че преди време, когато таксите били много ниски, не се стигнало до наплив от регистрации. 

 

Уверенията са, че евентуалното изчезване на лекарства от мрежата няма да ощети пациентите финансово.

 

Производителите на генерици негодуват и срещу това, че цената на генериците постоянно пада, а печалбата от някои от тях е нищожна.

 

Повече гледайте във видеото.