Зрелостниците, които имат балове на 24 и 25 май, най-вероятно няма да могат да консумират алкохол

Ще попречат ли изборите на абитуриенските балове? Празненствата тази година съвпадат с евровота. Така зрелостниците, които имат балове на 24 и 25 май, най-вероятно няма да могат да консумират алкохол. Има ли вече отменени резервации?

 

Намираме се в един от големите столични ресторанти, в който по традиция всяка година се провеждат много балове. И тази година не прави изключение. Тук именно на датите – 24-ти и 25 май се очаква около 200 абитуриенти да празнуват завършването си. Всъщност точно в деня за размисъл и деня за евровота най-вероятно ще има най-много балове. Ресторантьорите обаче смятат, че най-вероятно събитията 2 в 1 – балове и избори, няма да попречат на празненствата и не очакват да има отменени резервации.

 

Випускът на Ана и Александър ще бъде сред засегнатите от забраната за консумация на алкохол около изборите. По традиция баловете в тяхното училище са на 25-ти май и няма как да променят датата.

 

След близо два месеца входът на този ресторант в столицата ще прекрачат стотици абитуриенти. Тези, чийто балове ще съвпаднат с изборите обаче няма да могат да консумират алкохол.

 

Въпреки запитванията отменени резервации няма. Тук са се подготвили и със строги мерки срещу зрелостниците, които са решили да вкарат тайно алкохол.

 

При предишни избори обикновено употребата на алкохол се забраняваше за 24 часа. Последната дума обаче имат кметовете. Според ресторантьорите досега все пак е имало вратичка в забраната. Така за събития, планирани много по-рано, все пак алкохолът е бил разрешен. Ако това не стане и тази година обаче Ана ще е принудена да промени плановете си още преди абитуриентската си вечер.

 

Повечето общини все още очакват указания от ЦИК как да действат.