Всеки неосигурен пациент, който иска да се лекува безплатно, ще трябва да се издължи на системата

150 хиляди души остават без здравеопазване заради дългове към Здравната каса. Това заяви здравният министър Таня Андреева. Ще бъдат отнемани здравноосигурителните права на хора, които не са социално слаби и не са си плащали вноските, допълни министърът. По думи на Таня Андреева, задълженията на болниците са достигнали половин милиард лева
 
Според министър Андреева между 100 и 150 хиляди души са онези, които умишлено не си плащат здравните осигуровки и тази практика трябва да бъде прекратена. Освен това, Здравната каса със сегашния й ресурс не може да заплаща дейностите на всички болници, с които има договори. В системата обаче има и други проблеми. Един от тях е недостигът на кадри. 
 
В Спешната помощ отдавна има остра нужда от лекари. Едно от възможните решения на кадровия проблем са парамедиците. От тази есен започва обучението им. Професията ще се изучава в продължение на 3 години в медицинските университети и колежи. 
 
„Донякъде ще ни облекчи, защото ще има повече екипи, само че те много неща няма да мога да правят и обучението им ще е на сестринско ниво, коментира д-р Пламен Паликарски от Спешна помощ-София.
 
Реформи ще има не само в спешната помощ. Една от идеите на здравният министър е всеки неосигурен пациент, който иска да се лекува безплатно, да се издължи на системата.  
 
„Ако аз съм работила от 2000-та година до момента, но в някакъв момент съм спряла между 2005-та и 2010-та да си плащам здравните вноски и искам след това да започна отново, ще бъда длъжна да си платя здравните вноски за тези години назад”, обясни здравният министър Таня Андреева.
 
Това обаче няма да засегне социално слабите и безработните, а само пациентите, които са имали възможност да плащат здравните си осигуровки, но не са го направили.
 
Друга идея на здравното министерство е общинските болници да преминат към областните и така да бъдат ръководени само от един човек. Според здравните власти това ще доведе до намаляване на администрацията, а оттам – и до намаляване на разходите за заплати.    
 
Повече гледайте във видеото.