Така те ще разполагат с фиксиран бюджет и преразходът ще бъде ограничен

Задава се нов проблем с парите за болниците. Има вероятност лечебните заведения да преминат на твърди бюджети до края на година. 

 

В момента те сключват прогнозни договори със Здравната каса и бюджетите им се определят месец за месец. Очакванията са, че с новата методика дефицитът в системата ще бъде около 200 милиона лева.

 

Една от предложените мерки за стабилизиране на системата е лечебните заведения да преминат на твърди договори. Така те ще разполагат с фиксиран бюджет и преразходът ще бъде ограничен. 

 

 „Това означава, че ще има фиксирани договори”, обясни д-р Бойко Пенков, председател на Надзорния съвет на НЗОК. 

 

В такъв случай обаче неминуемо ще се стигне до листи на чакащи в болниците. 

 

Ще има листа според сериозността, няма да бъдат връщани пациенти”, заяви д-р Пенков. 

 

Според Лекарския съюз ако държавата започне да плаща здравните осигуровки на децата в пълен размер, още тази година в системата могат да влязат повече приходи. Има и идея самите родители да поемат вноските на своите деца.  

 

В началото беше така. Аз си спомням как съм плащал осигуровки на моите деца”, заяви д-р Цветан Райчинов от Българския лекарски съюз.

 

По изчисления на Лекарския съюз, ако здравната вноска на децата стане 8% , а не 4-те, които в момента плаща държавата, за половин година ще бъдат осигурени допълнително около 160 милиона лева.