У нас повече от 14 хиляди шофьори са хванати да шофират пияни

Всяка година при катастрофи в Европа загиват близо 30 хиляди души. Жестоката статистика е в резултат и на шофиране в нетрезво състояние, а у нас повече от 14 хиляди шофьори са хванати да шофират пияни. 

 

"Не карай пил" - съвет, който вероятно всички сме чували, но някои го пренебрегват. 
За някои мотористите са любителите на железните коне, други ги наричат донори заради страстта към високите скорости. За съчетаването на карането с пиенето обаче самите те имат ясни правила.

 

„Когато караме, не пием, а когато пием, не караме”, обясни Сергей Ценков. 

 

Далеч сме от заблудата обаче, че всички мотористи са примерни трезвеници. Но и в такива случаи си имат създадена организация. 

 

„Същите хора, които се занимават с охрана на мероприятието, когато видят, че на някой юнак адреналинът му е в повече, отиват, просто му прибират ключа от мотора, оставят го на съответното място - на следващия де,  като изтрезнее, жив и здрав - да се маха”, разкри мотористът Сергей Ценков. 

 

Според експерти именно съдействието на компанията, с която сме се събрали на почерпка, може и трябва да се окаже решаващо, когато от чашката искаме да посегнем към волана. 

 

„Да не позволяват човек от компанията да седне пил, защото ние ставаме съпричастни, ставаме един вид съучастници в това престъпление”, посъветва Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи.

 

В Европа България е в челната шестица по жертви на пътя. През изминалата година нетрезвените шофьори са отнели живота на 18 души.

 

Репортер: Златина Зехирова