Специалистите непрекъснато следят нивото на водата, изграждат се и предпазни диги

За момента няма опасност от заливане на обширни територии от река Дунав край Видин и Лом. Специалистите непрекъснато следят нивото на водата, а където е необходимо се изграждат временни диги. Край Видин работят отводнителни станции на напоителни системи, а в Лом се укрепват бреговете на реката.

 

От 8 часа тази сутрин Лом е в трета степен на опасност от наводнение. Причината – нивото на река Дунав мина 820 сантиметра. Части от Дунавския парк вече е под вода. Причината е в подпочвени води, покачили се от придошлата река.

 

Най-застрашени са хората в най-ниската част на града точно до пристанището. Опасност от навлизане на водата има след 920 см. Дигата е изградена за предпазване на жилищните квартали до 870 сантиметра.

 

Днес предстои да се огледат другите места, където ще се изграждат дигите. Следващата дига ще са източния кей на пристанищен комплекс, тъй като там също е възможно навлизане вода в града.

 

Надвиши ли 940 сантиметра обаче, водата ще залее първият етаж на най-близкия блок, но това може да стане след 3-4 дни. Опасността вече е пред вратите на живеещите във вилната зона Садовец. В момента се изгражда предпазна дига, която ще спаси вилите от наводняване.

 

Според Борислав Борисов от кризисния щаб, твърденията за приливна вълна, идваща от Австрия обаче са преувеличени. Очаква се най-критичните моменти да бъдат в сряда и четвъртък.