В линейката нямало дефибрилатор, а екипът не е направил нужното, за да спаси жената

Откриха редица нарушения на спешния екип, който е поел случая на починалата в понеделник 40-годишна фотографка

 

От Изпълнителната агенция "Медицински одит" са установили, че часът на тръгване и пристигане на линейката е преправян. Трябвало е предварително да се подпише протокол, че оборудването на спешната кола е било променено. Не само, че не е имало  дефибрилатор, но и екипът не е направил нужното, за да спаси жената.

 

25 лекари без специалност „Спешна медицина”Парламентарната комисия по здравеопазване изслуша здравния министър Таня Андреева за резултатите от цялостната проверка на столичната бърза помощ. В Народното събрание дойде и директорът на Центъра за спешна помощ д-р Георги Гелев, за да даде обяснения за нелепия случай.

 

„Неспазването на заповедите в Център за спешна медицина - София е факт. В цялата страна има нарушения при екипите на спешната помощ, както и при заплащането”, заяви д-р Андреева на заседанието на здравната комисия.

 

Одитният доклад на ЦСМП-София е тенденциозен". Това заяви предложеният за уволнение директор на центъра д-р Георги Гелев, цитиран от БГНЕС. По думите му в него няма цитирани материални нарушения и финансови щети. Няма и констатация за отклонение от нормата.

 

Направената проверка установила също, че около 25 лекари от звеното дори нямат специалност „Спешна медицина”. Докладът разкрива и други проблеми. Например: раздавали са се индивидуални заплати. Така хора от администрацията са взимали много по-високи възнаграждения от медицински сестри и фелдшери. Имало е и неправомерно раздаване на бонуси.