Българският лекарски съюз подкрепи протестите на лекарите от Спешна помощ в София

Задълбочава се кризата със спешните медицински центрове в страната. Трети ден продължат протестите на лекарите от Спешна помощ в София. Зад исканията им за по-високи заплати и по-добри условия на труд днес застана и Българският лекарски съюз.
 
„Казахме на министърката, че очакваме в кратки срокове минималната лекарска заплата на начинаещ лекар без специалност, започнал работа в Спешна помощ, да бъде не по-малко от 1500 лева. Трябва да се стигне до 4500 лв. на лекарите, които са с повече опит, квалификация, практика и с повече отговорности”, заяви председателят на БЛС - д-р Цветан Райчинов. 
 
Заплатите в Спешна помощ няма как да бъдат увеличениВ момента няма как заплатите в Спешната помощ да бъдат увеличени. Водят се разговори за 20-процентно вдигане на възнагражденията, но чак от следващата година. В същото време от здравното министерство уверяват, че София няма да остане без бърза помощ. Здравното министерство вече се е обърнало за помощ към големите столични болници.
  
„Имаме хора на разположение, лекари и сестри, които ще се включат в екипите на Спешна помощ при нужда”, гарантира зам. здравният министър - д-р Пенков.

Още по темата

 
Междувременно, ведомството води преговори и за увеличение на заплатите
 
И докато медиците чакат по-високи заплати, абсурдите в Спешната помощ продължават не само в София. В старозогарското село Братя Даскалови например една линейка обслужва 23 села с около 10 хиляди души население. Често екипите поемат фалшиви сигнали, случва се и да бъдат отпращани от пациентите, които са ги извикали. На горещия телефон диспечерите редовно приемат обаждания, които не изискват спешна медицинска помощ. Така се оказва, че във Враца и околните села, реалните спешни случаи в денонощието са едва 30%.