Очаква се възкачването на Фелипе на испанския престол да стане факт в средата на месеца

Хиляди испанци изпълниха площадите в страната след новината за абдикацията на Хуан Карлос. Демонстрантите излязоха с искане да се проведе референдум, който да постави въпроса за бъдещето на монархията. 

 

Очаква се възкачването на Фелипе на испанския престол да стане факт в средата на месеца. Бившият олимпийски състезател по ветроходство е много по-популярен от баща си Хуан Карлос.

 

Една от причините за тази популярност е решението на Фелипе да се ожени за жена без благородно потекло. Избраницата на принца е журналистът и телевизионен водещ Летисия Ортис. Сред консервативно настроените испанци Летисия не е толкова популярна. За нея това е втори брак. Принцесата не само няма благородна кръв, но и баба й по майчина линия е филипинка. Всичко това обаче по-скоро се хареса на испанските граждани. Две трети от тях казват, че одобряват принц Фелипе. 

 

Анализатори отдават високото одобрение и на умелата работа на хората, които се грижат за популярността на престолонаследника. Фелипе често е виждан да взима двете си дъщери от училище или да ги води в мола. Семейството води наглед обикновен и непретенциозен начин на живот. Летисия пътува с метрото и взе жилищен кредит, за да купи апартамент в столицата. 

 

Фелипе изглежда готов за престола. Принцът говори гладко английски, френски и дори езика на търсещата самостоятелност провинция Каталуния. Фелипе е завършил право в Мадрид и е специализирал Международни отношения в един от най-престижните университети в Съединените щати. Принцът нееднократно е казвал, че смята да промени монархията, когато седне на трона. Според Фелипе институцията се нуждае от модернизация, за да е в крак с времето.