Държавата да плаща обучението на студенти по медицина, предлага шефът на Столичния спешен център

Студентите по медицина се качват в линейките. Предложението е на новия шеф на Спешна помощ в София. Идеята е обучението на бъдещите лекари да бъде безплатно, а след като завършат университета, те да започват работа в Бърза помощ. 

Още по темата

 

Средната възраст на работещите в Спешна помощ е около 50 години. Там отдавна не е идвал млад лекар за постоянно. Оказва се, че не само медиците с опит и стаж бягат от Бърза помощ. Много малка част от завършилите студенти специализират спешна медицина.  

 

Наскоро д-р Шопов и д-р Георгиева се дипломират. В момента и двамата специализират кардиология. Казват, че никой от състудентите им не се е ориентирал към спешната помощ. Те също нямали интерес към нея. 

 

Освен агресията, ниското заплащане е другото, което държи младите кадри далеч от Спешното. 

 

Временният шеф на Спешния център предлага решение на проблема. Държавата да плаща обучението на студенти по медицина, които след като се дипломират, да започнат работа. Докато учат, бъдещите лекари пък може да стажуват в центъра, за да трупат опит.

 

Семестриалните такси в Медицинския университет са сред най-високите в България. За да следват там, студентите плащат по 900 лева годишно. Специализацията им в лечебно заведение пък струва между 180 и 400 лева на месец.