Практиката беше забранена преди две години
Готвят нови промени, които ще позволят да се влага вода в пилешкото месо. Тази практика беше забранена преди две години.
Български преработватели обаче са се оплакали пред Еврокомисията за това, че за тях важат по-драстични изисквания, за разлика от тези, по които работят европейските им колеги. Ако България не промени правилата, рискува глоба от Брюксел.
Промените няма да важат за цели пилета, а само за разфасовки.
В момента според българското законодателство наличието на вода в пилешкото месо е забранено. Допуска се минимално количество само ако месото е охлаждано във вода, но това трябва да бъде изрично упоменато на етикета.
В редица европейски страни изискванията са доста по-либерални и се допуска влагането на добавки. Един от аргументите е, че така месото става по-крехко.
Производителите не са съгласни да се разрешава добавянето на вода.
Същевременно клиентите често попадат на месо, което се оказва много по-малко като количество от това, което са платили.
Според клиентите с влагането на вода в пилешкото производители и преработватели се опитват да печелят на чужд гръб. Затова потребителите са категорично против промените в наредбата.