Практиката беше забранена преди две години

Готвят нови промени, които ще позволят да се влага вода в пилешкото месо. Тази практика беше забранена преди две години. 

 

Български преработватели обаче са се оплакали пред Еврокомисията за това, че за тях важат по-драстични изисквания, за разлика от тези, по които работят европейските им колеги. Ако България не промени правилата, рискува глоба от Брюксел. 

 

Промените няма да важат за цели пилета, а само за разфасовки. 

 

В момента според българското законодателство наличието на вода в пилешкото месо е забранено. Допуска се минимално количество само ако месото е охлаждано във вода, но това трябва да бъде изрично упоменато на етикета.

 

В редица европейски страни изискванията са доста по-либерални и се допуска влагането на добавки. Един от аргументите е, че така месото става по-крехко.

 

Производителите не са съгласни да се разрешава добавянето на вода.

 

Същевременно клиентите често попадат на месо, което се оказва много по-малко като количество от това, което са платили.

 

Според клиентите с влагането на вода в пилешкото производители и преработватели се опитват да печелят на чужд гръб. Затова потребителите са категорично против промените в наредбата.