Търговската банка бе поставена под надзора на БНБ

Българска народна банка постави под специален надзор за три месеца Корпоративна търговска банка. Целта е да се избегнат по-сериозни проблеми, след като клиентите й масово започнаха да теглят депозитите си. Така, на практика регулаторът консервира банката.

 

Реално през въпросния период на консервиране няма да може да си извършват никакви операции през тази банка. Няма да може да се теглят депозити или пък да се нареждат плащания.

 

Управителят на БНБ Иван Искров беше категоричен, че депозитите на хората са защитени. Те обаче ще трябва да изчакат да се стабилизира институцията и едва тогава да си ги изтеглят - това може да трае и по-малко време от тримесечния срок. Ръководството на БНБ обаче е категорично: КТБ в момента не е във фалит.

 

Заради създалото се напрежение пред офисите и желанието на хората да изтеглят парите си от КТБ, от банката поискаха помощ от БНБ. Хората се наредиха на опашка пред банката, въпреки че има закон, който защитава влоговете до 100 000 евро. Всички те ще си получат депозитите категорични са от централната банка.

 

„Хората трябва да бъдат спокойни за своите депозити”, заяви Иван Искров и предупреди: „Внимавайте с продавачите на страхове!”. Искров беше категоричен че до цялото това сътресение се стига и след анонимното писмо, изпратено до медиите от уж служител на банката. И добави: "Не останаха ненаритани институции".

 

За да бъде овладяна ситуацията, през следващите три месеца КТБ ще се ръководи от двама квестори, назначени от БНБ. Цялото ръководство на търговската банка е отстранено.

 

Руската държавна банка ВТБ вече е проявила интерес да придобие по-голям дял от Корпоративна търговска банка. В момента тя притежава около 8 – 9 на сто от акциите на КТБ. Ако се появи институция, която да застане със своя капитал зад КТБ, тогава ще е лесно да се отворят вратите и да се извършват плащанията, коментираха от централната банка.

 

Подробности за случая с КТБ ще научите от видеото.

 

Заради ограничения в Закона за кредитните институции коментарите под тази статия са преустановени. Можете да изпращате мненията си по темата на pr@ntv.bg