Държавата на колене пред стихията. Кой ще им помогне?

Ани Салич продължава са следи обстановката от Варна. По-рано през деня тя се срещна с хора, които гледаха примирено и не знаеха от къде да чакат помощ. След това започнаха да плачат, а накрая започнаха да се гневят и да питат защо им се случва това.

 

Хората вече не вярват на институциите. Затова те се събраха във Варна и започнаха да обикалят кварталите. Отец Георги от Комуната за наркозависими е един от тях. Той разказа, че има райони, където все още не е стъпвал човешки крак. По думите му там може да има неоткрити хора.

 

Млади психолози също обикалят и се опитват да окажат помощ на пострадалите. Те разказаха, че много хора са изпаднали в шок. Заедно с Червения кръст са евакуирали някои от бедстващите. БЧК от своя страна предоставя храна и вода. 

 

Тази сутрин стартира инициативата на Нова телевизия, Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността”, към която се присъединиха още медии. Всеки може да дари SMS с текст DMS VARNA на номер 17 777.

 

"Важно е отговорно събраните средства да бъдат разпределени и да има координация между всички, които се опитват да помогнат. Събираме обществен комитет от медии, публични личности и хора, които да са гарант за това, че средствата ще бъдат изразходвани по предназначение", обясни Красимира Величкова от Българския дарителски форум.