Задръстеното дере под свлачището е причинило потопа

Активно от няколко години свлачище стеснява едно от деретата, по които е поела водната стихия, помела варненския кв. „Аспарухово”.

 

„Свлачището  продължава да се движи към дерето. Отделно – изхвърлят се и много боклуци: битови, строителни отпадъци, автомобилни гуми. С дънерите и коренаците, те образуват нещо като бент”, обясни пред камерата на Нова ТВ Ганчо, един от жителите на квартала, спасявал други хора в четвъртък вечерта. Ударната вълна се получила, когато натрупалата се вода от обилните валежи избила.

 

От 2 – 3 години Ганчо пуска жалби до кметството на „Аспарухово”, Община Варна, Министерството на регионалното развитие и екоминистерството. Последният отговор от регионалното министерство е от 3 юни 2014 г. Препоръките към общината са да инспектират и наблюдават засегнатите райони, за да не се допуска натрупване на земни маси, битови и строителни отпадъци по склона на дерето.

 

„Резултатът е нулев. Пишем си като добри приятели и нищо повече”, сподели Ганчо.

 

В деня на наводнението той е в автомобила си и с други коли е повлечен от водата. Успява да се хване за една ограда и да се измъкне от водния ад. След това спасява две жени.

 

Защо не действаме превантивно”, пита се днес жителят на наводнения варненски квартал.

 

Подробности за проблемите на „Аспарухово” ще научите от видеото.