В момента екипи оценяват щетите във Варна и Добрич и ще бъдат отпуснати помощи

Във Фонда за бедствия и аварии няма пари за нови къщи, той и няма такива функции​. Тук отговорност имат и хората, те трябва да си застраховат къщите”. Това коментира в предаването „Здравей, България” вътрешният министър Цветлин Йовчев по повод щетите от бедствието във Варна и Добрич.

 

Министърът обясни, че в момента екипи на Гражданска защита подпомагат местните власти, за да оценят щети и да бъдат отпуснати помощи.

 

Министърът е категоричен, че от първия момент на трагедията държавата прави всичко, което трябва.

 
„Каквато и организация да има и каквито и ресурси да осигури една държава, винаги има случаи, в които природата е по-силна”, заяви Цветлин Йовчев. 

 

По думите му, последните години са били предприети мерки, за да има по-добра организация в такива ситуации. Днес например има повече техника, която е помогнала за по-бърза реакция от страна на държавата.

 

Реакцията на местната власт не беше адекватна – планът е много ясно разписан как се действа в такива реакции”, заяви Йовчев. И добави: „Много лесно ми е да кажа, че кметът не си е свършил работата, но той е кмет от една година. Нещата не са правени много години назад”. 

 

В Добрич и Велико Търново, по думите му, нещата са били организирани много добре, но не е имало какво да се направи. 

 

До 2014 година трябва да направим регистър на критичната инфраструктура, до края на 2015 година трябва да се напишат планове”, обясни вътрешният министър.