Един век сградата на Ценралната софийска баня радва очите на столичани

Един век сградата на Ценралната софийска баня радва очите на столичани. За да намериш място до басейна, едно време се е стигало до бой с налъми. 

 

"Честита баня!” - този израз не е случаен. Едно време да се изкъпеш се е пртевръщало в истински празник. Изпълнявали пищни ритуали - и мъже, и жени са се киснели в басейните с часове. 

 

Отиването до банята не било проста работа. По пътя имало десетки кафенета, заети от столични женкари и мераклии, които започвали да сучат мустаци, щом видят женска фигура. 

 

Целомъдрените столичанки все пак намирали начин да си спестят мъжките задявки, като поверявали бохчата-издайница на носачи. Вързопът съдържал бански, бельото за пране на цялата къща, а дори в нея се скътвала храна като за военен поход - кюфтенца, мръвки, сирене, курабийки, варени яйца, баници и обезателно кисела туршия. За по-добро място в градската баня често пъти се стигало до бой с налъми

 

В банята водели и бъдещите булки, на които къносвали ноктите на ръцете и краката, а с гасена вар премахвали окосмяването.

 

Днес част от банята е пригодена за Музей на София, а останалата трябва да се превърне в СПА център. От Музея на София започват инициатива по събирането на спомени на гражданите от старата баня.

 

От 1 юли всеки може да се обади предварително на музея и да донесе стари снимки, квитанции, документи, интересни вещи, пешкири и какво ли още не. Изложбата ще се състои през есента.