Щетите от източването на банката обаче тепърва ще се изчисляват

„Банков обир номер 1 в света” е водещото заглавие на в. „Преса”.  3,5 млрд. лева неясни кредити е раздала КТБ. 206 млн. лева са изнесени в куфари от трезора. Първи арести – на изпълнителния директор на банката Орлин Русев и на главния касиер Маргарита Петрова, съобщава още изданието. 
 
1,5-2 млрд. лева ще бъде държавната подкрепа, случаят е като с Мадоф, на мнение е финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от в. „24 часа”.  Ако хипотетично цялата сума бъде третирана като бюджетен дефицит, това означава, че той ще надхвърли ограничението от 3%, като се добави към съществуващия, обяви финансовият министър. Той допълни, че това е еднократно събитие, а ЕК подкрепя плана за действие на БНБ, защото той няма да доведе до преки негативи за икономиката.
 
Щетите от източването обаче тепърва ще се изчисляват, пише още в. „Преса”. И още по темата във вестника - президентът свиква консултации за финансовото състояние на държавата. По време на тях ще бъдат обсъдени и конкретните законодателни инициативи, които се налагат след кризата с КТБ. Разговорите при държавния глава са насрочени за понеделник, от 14 ч. На тях са поканени премиерът Орешарски, вицепремиерът Зинаида Златанова, финансовият министър Петър Чобанов, председателите на всички парламентарни партии. Ще присъства и главният прокурор Сотир Цацаров, както и гуверньорът на БНБ - Иван Искров.
 
БНБ отне лиценза, но не пое отговорност, пише в. „Сега”. Банкерът Цветан Василев видя сценарий и обеща да съди шефа на централната банка, информира изданието. Войната за КТБ изобщо не е приключила, напротив – ожесточава се и става все по-криминална, а истината за състоянието на трезора се оказва с две лица. Според управителя на БНБ КТБ е била източена от мажоритарния собственик, при това особено активно малко преди да затвори врати. Отстранените директори на КТБ и нейният основен акционер Цветан Василев излязоха с контраизявления, с които твърдят, че банката е жертва на сценарий, който е станал възможен с активната подкрепа на институциите. Много политици и експерти също посрещнаха с недоверие сензационните новини за унищожени кредитни досиета, източени милиарди и изнесени милиони левове кеш.
 
И още заглавия от днешната преса:
 
Гриша Ганчев опитва да вземе бизнеса на Цветан Василев
 
Ремонтът на бюджета на НЗОК вече е в правителството
 
Борисов зове за кабинет на спасението
 
Задава се нов удар от дъждове и гръмотевици
 
Целия преглед на печата гледайте във видеото.