Според кметовете той цели да блокира стопанския и икономически живот в крайморските общини

Жителите на Каварна и Шабла и кметовете на двете общини бойкотираха публичното обсъждане на проекта за национален парк "Българско Черноморие". Според кметовете той е скрита национализация на частни и общински имоти и цели да блокира стопанския и икономически живот в крайморските общини. 

 

Със скандал и освирквания протестиращите от Шабла и Каварна, събрани пред кметството на Балчик, изпратиха зам.-министъра на околната среда и водите Атанас Костадинов. Никой от тях не влезе на публичното обсъждане.

 

"Не сме съгласни, тъй като си имаме „Натура”, сега си вкарваме парк „Българско Черноморие”. От него сме изключили страшни имоти, дюни и всякакви апетитни, които най-изненадващо, като погледнах картата, не фигурират, а точно заради тях трябваше да бъде този парк”, коментира кметът на Каварна Цонко Цонев.

 

Според протестиращите в зоната на парка влизат частни имоти и голяма част от територията на община Шабла. Дори и военното поделение.

 

"Корпоративни интереси и глупави интереси. Просто първото е глупост и второто е някакви интереси. Мислят си, че като ги изкупят на безценица имотите на хората след това някой ще спечели”, каза още Цонко Цонев. 

 

Протестиращите приеха декларация, в която категорично се противопоставят на проекта за нов природен парк. Тя ще бъде изпратена до всички държавни органи и институции. 

 

Репортер: Мария Добрева