Противници се опасяват, че това може да застраши сигурността на полетите

Разследването на една авиокатастрофа може да отнеме години. Мистерията до голяма степен се разкрива с помощта на черните кутии в самолета. За да се улесни разплитането на подобни случаи, експерти от авиоиндустрията настояват информацията, която се записва на борда да се изпраща в реално време до диспечерите на земята.

Още по темата

 

За нуждата от подобна система, която да изпраща данните от въздуха към земята, активно се заговори при предишния инцидент, свързан с мистериозното изчезване на полет 307 на малайзийските авиолинии. В такива ситуации, когато кутиите потъват във водата или не могат да бъдат открити, на практика разследването не може да започне. Какво се крие в черната кутия на самолетите – в следващия репортаж.

 

Черните кутии в самолета всъщност са оранжеви. Записващите устройства съхраняват информация от различните сензори, разположени по цялата дължина на борда и така помагат на разследващите да разберат, какво точно се случва по време на полета.

 

Пилотската кабина разполага с четири микрофона, които записват всички звуци. Обикновено се съхраняват само последните 30 минути, като всеки нов запис измества предходния. Именно в тях обаче се крият последните думи на екипажа. Здравата метална обшивка съхранява почти всички данни за полета. Но рядко повече от месец – тъй като акумулаторът се изтощава и откриването на кутиите става много по-трудно.

 

Именно като изход в такива ситуации експертите препоръчват данните от борда да се изпращам към земята веднага щом е засечена рязка загуба на височина или промяна в зададения курс. Пречките обаче са много.

 

За да се случи това трябва да бъдат построени десетки наземни сателитни станции, което е изключително голяма инвестиция. По-страшното обаче е, ако тази информация, застраши сигурността.

 

Иначе, според експертите, информацията няма как да се манипулира. Всичките данни, събрани от сензорите се изпращат в носа на самолета, от където се записват в двете черни кутии.

 

В помощ на разследващите идват и разказите на оцелели пътници.

 

В случая с трагичния инцидент в Източна Украйна разследването може би ще приключи по-бързо – тъй като и двете черни кутии са намерени. Забавяне може да дойде от факта, че в разплитането на катастрофата ще се включат десетки международни експерти, за да е максимално обективна финалната експертиза за случилото се на борда на полет MH17.

 

Повече по темата ще научите от видеото.