По думите му парадоксът бил, че този, който трябвало да отговаря за банките, е в отпуск

Още преди пет години искахме да сменим Иван Искров като шеф на БНБ. Тогава обаче разговарях с шефа на Европейската централна банка (ЕЦБ), който ми сподели, че това е институция, в и около която всичко трябва да е спокойно и да цари пълен консенсус. Оттам ни препоръчаха в ръководството й да няма партийни кандидатури". Това заяви в Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

В началото на тази седмица той поиска парламентът да гласува оставката на Искров и на цялото ръководство на Централната банка заради проблемите около КТБ и банковия сектор.

 

„Тогава решихме да го преизберем, за да има консенсус от БСП, ДПС и другите в парламента. Затова се ползваше Искров 4 години с моята подкрепа. Сега, като видях какво са сътворили - приятелството няма нищо общо с несвършената работа", добави Борисов.

 

По думите му парадоксът бил, че този, който трябвало да отговаря за надзора на банките, в момента е в отпуск.

 

Всички трябва да си подадат оставките и парламентът да сложи нови хора. Става дума за милиарди, които искат да извадят от бюджета или от данъкоплатците, а този човек е в болнични. Аз му пожелавам да оздравее, но този един месец може да коства след това 20-30 години работа на държавата", допълни още лидерът на ГЕРБ.