Здравното министерство е сключило договор с частна компания, така че поне за момента няма да доплащаме за услугата

Линейки във въздуха ще помагат на Спешна помощ. За медицинските хеликоптери, или така наречената санитарна авиация, Министерството на здравеопазването е сключило договор с частна авиокомпания, така че поне за момента няма да доплащаме за услугата. Летящите линейки се използват само в наистина извънредни ситуации - пациенти в тежко състояние, и за транспортирането на органи.

 

Договорът на Министерството на здравеопазването с болница „Лозенец” е до края на годината и включва осем летателни часа. Фирмата подарява още 15. Така осигурените часове са общо 23.

 

„В светлата част на деня в рамките на 8-10 минути хеликоптерът отива даде спешна помощ, ако се наложи някъде”, казва директорът на УБ „Лозенец” проф. д-р Любомир Спасов.

 

Що се отнася до инцидентите през нощта - засега няма да има полети по тъмно, защото хеликоптерът няма нужната навигация. А бъдещето на летящата спешна помощ зависи и от следващия кабинет.

 

Досега при такива спешни случаи държавата е използвала хеликоптери на гражданска защита. Това ни е струвало много скъпо. „Този договор конкретно възлиза на 20 000 лева. След като видим как работи, се надявам, че  догодина ще се проведе търг и подобен род хеликоптери ще има в други градове на страната”, заяви здравният министър Таня Андреева.

 

За да може обаче линейката-хеликоптер да бъде полезна, тя трябва и да има къде да каца. „Има площадки във Велико Търново, в Бургас, във Варна, предстои да се направи площадка в Пловдив, допълни Андреева. Заявка за хеликоптерна Спешна помощ се подава през здравното министерство.