Броят на лекарите - неонатолози, които напускат България, обаче, расте

Всяко пето новородено българче е недоносено. В същото време расте броят на лекарите - неонатолози, които напускат България.


За стотици родители борбата за живота на недоносените деца започва с първата гръдка въздух и продължава месеци наред. Едно от многото деца, родени преждевременно у нас и започнали живота си в кувьоз е Галина.


„Аз и моята сестра близначка сме недоносени. Тежали сме по 1000 грама, в седмия месец сме се родили и с последици”, разказва Галина Иванова.


Зрението на Галя е засегнато, за щастие не фатално.


„Това не ми пречи да живея нормално като всички останали момичета. Моята майка казва по-добре с проблеми, но живи и здрави, отколкото най-лошото”, допълва Галина.


За да оцелеят, преждевременно родените деца имат нужда от специални грижи и високотехнологична апаратура. В България обаче техниката продължава да бъде ангажимент повече на благодетелите, отколкото на държавата.


„За съжаление голяма част от оборудването се подсигурява от благотворителни кампании. Нуждаем се от национална концепция за оборудването на неонатологичните отделения”, обяснява доц. д-р Ралица Георгиева, неонатолог в СБАЛ по Детски болести – София.


„Недоносена” - такава е според родителите подкрепата, която те и рожбите им получават от институциите. Едно от обещаните, но нереализирани от правителството неща е, регистър на недоносените деца.


„Този регистър е много важен. Така ще е ясно как да се лекуват тези деца”, обяснява Нина Николова от Фондация „Нашите недоносени деца”.


Проблемите обаче не свършват до тук. Неонатологичните отделения започват да опустяват. Заради трудността и ниското заплащане, все по-малко студенти избират тази специалност.


„В последните 2 години имаме изтичане на кадри във Великобритания, Германия, което обезкървява системата ни откъм квалифицирани кадри”, твърди доц. Ралица Георгиева.


Тръгват си не само лекари, но и акушерки и медицински сестри. А докато проблемите в системата се решат, Галина пожелава кураж на родителите на най-малките.


А когато родителите и лекарите не се отказват - почти всяко новородено дете има шанс за нормален живот.


Повече по темата гледайте във видеото.