При необходимост от евакуация гражданите могат да подават сигнали на телефон 112

Обстановката в страната се нормализира след поройните дъждове, които наводниха приземни етажи, затвориха пътища и повишиха нива на реки и язовири в Северозападна България. На места падналите количества валежи са били над 100 литра на квадратен метър.


На територията на област Враца се очаква повишаване на водните количества в района на селата Търнава, Алтимир, Галиче, Липница, Хърлец и град Мизия. Съветват се жителите в посочените райони да бъдат с повишено внимание, да изпълняват разпорежданията на органите на реда и изпълнителната власт.


При необходимост от евакуация и от извършване на спасителни дейности, да подават сигнали на телефон 112.


Продължава да е в сила бедственото положението за седем села от община Родопи, Пловдивско – Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и с. Дедево.


Подготвя се алтернативен път, но работата по него вчера спря, защото в района отново заваля проливен дъжд. В момента единствената връзка до селата е черен път с тесен мост.


От вчера следобед с. Храбрино и с. Дедево са без вода заради прекъснат водопровод. Частично е разрушена и уличната инфраструктура в с. Габровница, община Монтана.


В Белоградчик улиците в по-ниските части на града са затрупани с чакъл и пясък от стичащите се от високите зони води, където пороят изрови в асфалтовата настилка.


Под наблюдение е язовир Дъбравка. Язовир "Скомля" прелива. На стената на язовира с дължина 60 метра бяха поставени чували с пясък като допълнителна защита в случай, че дъждовете продължат.