Положението наистина е много тежко, коментира един от доброволците

Доброволци - здравни медиатори от 7 общини във Врачанска и Монтанска области отпътуваха за град Мизия в понеделник, на 11 август, за да съдействат на местните жители и институции при справянето с последиците от бедствието. 
 
Планирано е здравните медиатори да работят пет дни. В първия ден от тяхното посещение те са съдействали за почистването на Основно училище „Цанко Церковски“ в Мизия.

Още по темата

 
Положението наистина е много тежко. Продължава отводняването на града, след което трябва да се изчисти тинята от сградите и улиците. Вчера нашият екип помага за почистването на училище „Цанко Церковски“. Работата е много и ще продължим и днес“, коментира доброволецът Анита Маринова.  
 
Здравните медиатори са получили съдействие от Община Мизия, които са им предоставили ботуши, лопати, кофи, ръкавици и маски
 
„Готови сме да се отзовем веднага, където има нужда от нашата помощ“, допълни още Анита Маринова. 
 
Екипите на РЗИ-Враца и на БЧК също продължават своята активна работа, като се прави и обща оценка на здравословното състояние на жителите в района. 
 
В рамките на инициативата се предвижда да бъдат предоставени дезинфекционни и други материали от първа необходимост за семействата, пострадали от потопа.
 
Това не е първата инициатива на Националната мрежа на здравните медиатори в подпомагането на пострадали от наводненията общини. През месец юни екипи от около 20 доброволци от цялата страна подкрепиха бедстващите в градовете Добрич и Варна. Тогава здравните медиатори обиколиха всички засегнати къщи и подпомагаха екипите на РЗИ и БЧК.