Според проучването подкрепата за ДПС е 7,8%, за „България без цензура” - 4,9% и 4,2% за РБ

Ако изборите за Народно събрание бяха сега, за ГЕРБ биха гласували 23,4%15,9% - за БСП, 7,8 на сто – за ДПС. Това сочи ново проучване на "Галъп". „България без цензура” и партньорите й събират близо 4,9% електорална подкрепа, Реформаторският блок е с 4,2%, новата коалиция на НФСБ и ВМРО е с 3,1% от всички имащи право на глас. Следват АБВ с 2,4%, „Атака” – 1,7%. Около 34% заявяват, че няма да гласуват.  

 

Изследването е проведено между 1 и 6 август чрез пряко интервю по домовете сред 1008 респонденти. То е независимо е от външно финансиране и е част от ежемесечната изследователска програма на агенцията, уточняват от "Галъп".

 

Мнозинството от оценките за кабинета „Орешарски” са негативни. Близо една трета от запитаните го намират за „изцяло неуспешно управление”, а близо една четвърт смятат, че дори да е постигнато нещо, лошото е повече. 15% твърдят, че доброто е повече, а на изцяло положителния полюс са 3 на сто. Има и добро и лошо, не може да се прецени кое е повече, казват 21%. Най-позитивно се изказват привържениците на БСП.

 

Подобна е картината и по отношение на парламента. Към началото на август парламентът е с 10% доверие и 82% недоверие. С финала на мандата идват и най-ниските оценки.

 

От началото на годината насам президентската институция е със сравнително постоянни нива на одобрение, които се движат около 30% доверие и около 55% недоверие. През август доверието в президентската институция е 36%, а недоверието – 52%. Данните от следващия месец ще покажат дали става дума за устойчиво укрепване на позициите на президента или само за повишено обществено внимание към институцията. Като цяло доверието в президента остава на ниски в сравнение с предишни мандати нива.