Възстановяването на Ваньо Танов показва кой покровителства правителството, смята лидерът на АБВ

Противоречиви са първите впечатления от работата на служебния министър-председател Георги Близнашки и неговия кабинет. Такова мнение сподели в „Здравей, България” лидерът на АБВ Георги Първанов.

Още по темата

 

„От една страна имаше размах в търсенето на решения по темата за природните бедствия, темата за КТБ. От друга страна обаче някои откровени гафове по кадровите решения създават друг образ на кабинета – например назначаването на министър на изборите, което беше отказано”, обясни Първанов.

 

Предшественикът на президента Росен Плевнелиев обърна внимание обаче на друго назначение, което по думите му е много знаково за близостта и връзката на служебния кабинет с ГЕРБ. Според Георги Първанов възстановяването на Ваньо Танов за шеф на митниците показва, че „има един човек зад кулисите, който покровителства кабинета, който диктува – Бойко Борисов. Само той може да препоръча и да настоява да бъде назначен Танов на такова ключово място”.

 

Държавният глава с два мандата в президентството коментира и нападките срещу самия него заради скандала „Ало, Ваньо”. Първанов бе обвинен, че докато е заемал поста е молил тогавашния премиер Бойко Борисов да покровителства и ходатайства пред митниците за известния като Мишо Бирата бизнесмен във връзка с митническа проверка в пивоварната на покойния вече Михаил Михов. Лидерът на АБВ отхвърли за пореден път обвиненията.

 

Според Първанов смисълът на назначението на Ваньо Танов за директор на Агенция „Митници” е да се покаже от страна на ГЕРБ, че „каквото поискаме, това ще стане”.

 

„Ще бъде некоректно да свържем името на Георги Близнашки с БСП. Това, че е имал такъв генезис не означава, че провежда политиката на „Позитано”,” добави още лидерът на АБВ.

 

Целия разговор с Георги Първанов можете да проследите тук.