Жителите на града излязоха на протест

Напрежение избухна в Бяла черква. Жителите на града излязоха на протест срещу няколко ромски фамилии. Искането е те да напуснат Бяла черква. Представители на полицията и прокуратурата пристигнаха спешно на място, за да разговарят с протестиращите и местната власт.

 

Според жителите на Бяла черква напрежението се е нагнетило през последните 3 години, когато многолюдните фамилии се заселили в града. Местните разказват, че преди това те били изгонени от град Павликени и село Върбовка.

 

„Напиват се, буйстват, карат с висока скорост. И грабежи има. Занимаваме всички институции, за да не се стигне до ситуация като в Катуница”, казва Венко Илиев.

 

Огънят пламнал отново само преди седмица след лют скандал в заведение. Не е ясно обаче кой е започнал първи. Тези, срещу които Бяла черква протестира, твърдят, че са жертви на дискриминация.

 

В събота над 700 души излязоха на протест и събраха подписка за изселване на ромските семейства. Събраните подписи ще бъдат изпратени в Прокуратурата и областната дирекция на МВР.

 

В Бяла черква не виждат друг изход, освен семействата да се изселят. „Те с поведението си провокираха това, което хората правят в момента. Желанието е тези хора да ги няма в този град”, коментира кметът на Бяла Черква Албена Тодорова.