Това свидетелства за възстановяване на инвеститорското доверие

Португалия пласира 3-месечни и 12-месечни облигации за 1 милиард евро при значителен спад на лихвите, което свидетелства за възстановяване на инвеститорското доверие след спасяването на втората по големина банка в страната, информира Франс прес, цитирана от БТА.


Институтът за управление на държавния дълг уточни, че е пласирал едногодишни облигации за 800 милиона евро при лихва 0,216 процента, което е най-ниското равнище за тези ценни книжа от създаването на еврозоната.


При последния търг на такива облигации в средата на юли лихвата бе 0,453 процента.
Търсенето бе 1,79 пъти над предлагането.


Институтът за управление на държавния дълг пласира и тримесечни облигации за 200 милиона евро при лихва 0,097 процента спрямо 0,18 процента в средата на юни. Търсенето на тези ценни книжа надхвърли предлагането 3,35 пъти.


На вторичния пазар, където се търгуват вече емитирани облигации, лихвата по 10-годишните португалски ценни книжа премина под прага от 3,4 процента малко преди търга тази сутрин.
Поставената цел бе да се събрат между 750 милиона и 1 милиард евро.


Днешният търг е първият, след като властите обявиха, че ще спасят от фалит банка Ишпириту Санту (Banco Espirito Santo) в началото на август, като инжектираха 4,9 милиарда евро в нова банка, обединяваща здравите активи на старата финансова институция.