Германският канцлер направи изявление по време на посещението си в Киев

Германският канцлер Ангела Меркел призова и двете страни в конфликта между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна да сключат споразумение за прекратяване на огъня, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

 

На пресконференция в Киев след среща с украинския президент Петро Порошенко, Меркел подчерта, че преговорите не могат да постигнат успех, ако само една от страните има интерес към дипломатическо решение. "Трябва да има две страни, за да бъдат успешни. Не можете да постигнете мир сами. Надявам се, че преговорите с Русия ще доведат до успех", заяви Меркел.

 

"Плановете са на масата. Сега трябва да последват действия", добави германската канцлерка. Меркел изтъкна, че териториалната цялост на Украйна е цел на германската външна политика. Тя обяви също въвеждането на финансови мерки, целящи да подпомогнат украинския енергиен и воден сектор, както и за облекчаване на съдбата на бежанците.

 

Според Меркел, която има водеща роля в преговорите по време на едномесечната криза, главното препятствие пред сключването на споразумение за прекратяване на огъня е липсата на контрол на границата между двете страни. Западът твърди, че има обширни доказателства за контрабанда на оръжия от Русия за бунтовниците. Москва отрича обвиненията.