Според ветеринарите симптомите на болните животни не са като на болестта "син език"

Затвориха по спешност Софийския зоопарк заради внезапната смърт на шест едри тревопасни животни през последните два дни. Жертвите на досега останалата мистериозна смърт са 3 гаура или източноазиатски бика, два яка и камила.

 

Възможността за епидемия не се изключва, защото има и други заболели животни – козирози, които са живели близо до яковете и биковете, които починаха в събота и в неделя. 

 

Не се изключва възможността за епидемия„Отбелязваме, че засегнатите са само чифтокопитни. Но там влизат и ягуарите, маймуни, птици - никой не страда”, каза директорът на Зоопарка Иван Иванов. Остава въпросът дали храната на животните се контролира.

 

„Всяка храна, която се получава, се изпраща и проверява от института към БАБХ в Сливен. И месото, и млякото. Има фирма, спечелила поръчка, която пристига с ветеринарен здравен сертификат”, допълва Иванов.

 

Зоопаркът не търпи някакви съществени финансови загуби от затварянето, разпоредено от Софийската община. Основният приток на посетители е в края на седмицата, а до тогава от управата се надяват паркът да бъде отново отворен, след изясняването на случая.

 

В сряда или четвъртък трябва да излязат резултатите от ветеринарните власти за причините за смъртта на животните. До тогава със сигурност Зоопаркът в София няма да работи.