Украинският президент се срещна с първия дипломат на ЕС Катрин Аштън в Минск

Украинският президент Петро Порошенко се срещна с върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън. Двамата са в Минск, където Порошенко трябва да разговаря и с руския президент Владимир Путин в компанията на еврокомисари.

 

„Украйна изпълнява по график своите ангажименти във връзка с ратификацията на споразумението за асоцииране с ЕС”, заяви заместник-ръководителят на украинската президентска администрация Валери Чалий. Думите му идват след срещата на Порошенко и Аштън.

 

Споразумението ще бъде ратифицирано през септември, уверил украинският президент, цитиран от руски агенции. Порошенко е убеден, че организирането на насрочените за 26 октомври предсрочни парламентарни избори няма да попречи на ратификацията.

 

„Текстът на споразумението остава непроменен, а приемането му ще способства за извършването на сегашните реформи в Украйна. Това е нашият цивилизационен избор, който в никакъв случай не е насочен срещу когото и да било. Напротив, споразумението ще окаже положително влияние върху взаимоотношенията с нашите съседи, на първо място в икономическата сфера”, подчертал Петро Порошенко, предаде БГНЕС.

 

Украинският президент е в Минск за среща с държавните глави на страните от водения от Москва Митнически съюз. В разговора с Путин се очаква да бъде обсъдена кризата в Източна Украйна.