Президентът Порошенко вече разпусна парламента и насрочи новия вот за 26 октомври

Около 1 милиард гривни или 72,2 милиона долара ще са необходими за провеждане на предсрочни парламентарни избори в Украйна, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

 

Това заяви зам.-председателят на Централната избирателна комисия на Украйна Андрий Магера. Вчера украинският президент Петро Порошенко взе решение за предсрочно разпускане на Върховната Рада и провеждане на предсрочни избори на 26 октомври.

 

Той заявява, че това е единственото правилно и отговорно решение, взето и след допитване до общественото мнение. По негови думи при сондажите 80% от гражданите подкрепят необходимостта от предсрочни избори. Президентът каза още, че сегашният състав на Върховната Рада не съответства на политическите настроения на украинското общество.

 

Според него предвидените предсрочни избори са част от мирния план, чийто ключов момент е "политически диалог с Донбас". Той поясни, че депутатите, които ще бъдат избрани от Донбас, ще получат мандат на доверие и право да представляват региона в контактите му с централната власт.