Хората са отчаяни, виновни за потопа няма

Бунт в Мизия. Близо месец след опустошителното наводнение в града хората, които пострадаха най-сериозно, се чувстват изоставени от държавата. В същото време разследването на причините за бедствието - в задънена улица.

 

Днес хората от Мизия се събраха на протест пред общината в града. На 23–тия ден след водния ад най-пострадалите се опасяват, че ще посрещнат зимата на улицата и искат спешни мерки за оценка на щетите. 

 

Отчаянието и гневът в Мизия ескалират. Хората са недоволни, че градът тъне в боклуци, кал и мръсотия. Над 100 къщи са руини, а никой до сега още не е започнал да описва щетите.

 

На прага на зимата хората без дом настояват за спешна намеса на държавата. И плашат с бойкот на изборите.

 

А властите все още не могат да кажат има ли човешка грешка, довела до бедствието. Тепърва ще бъде назначавана комплексна експертиза. Досега са проверени 39-те язовира по поречието на река Скът, както и състоянието на речното корито. Изводите – нарушени стени на два язовира и затлачено корито. 

 

Дали обаче всички тези пропуски и нередности са довели до трагедията или виновник за наводнението ще е дъждът още не е ясно.

 

Повече по темата гледайте във видеото.