Реколтата от гроздобера е с около една трета по-слаба от миналогодишната

Започна гроздоберът, реколтата обаче е с близо една трета по-слаба от миналогодишната.

 

Ако миналата година лозарите се оплакваха от липсата на пазар и ниски изкупни цени, то тази година за тях се оказа още по-тежка. Многото дъждове и градушки унищожиха голяма част от реколтата. А прекомерната влага доведе и до много вредители- като маната, която унищожи не само листата на лозята, но и гроздовете. За това прогнозата в началото на кампанията е за по-малки добиви от декар, средно с около 20% и за по-високи цени на гроздето. 

 

Илиан Дадришки отговаря за 740 декара собствени лозя на една от винарските изби в Пазарджишко. Добивите са съсипани от дъждовете. Сега най-голямата му тревога е да няма отново градушка.

 

„Може би около 30% от предвидената реколта я загубихме, но все пак останалото, което оцеля, е с отлично качество. Като в сорт Мерло загубите ни са около 50 % и около 1/3 в сорт Шардоне”, коментира агрономът Илиан Дадришки.

 

Загубите са за хиляди левове. И ако в масивите на Илиан все пак е останало грозде, то при по-малките производители като бай Атанас в градината няма нищо. И ще трябва да купува грозде за вино.

 

„При всички случаи цената ще скочи, защото няма продукция, а ще има търсене. Миналата година беше 60-70 стотинки, а сега тази ще стане лев и нещо”, категоричен е лозарят Атанас Тричков.

 

Недостигът на българско грозде ще увеличи нелегалния внос на грозде, притеснени са производителите.

 

„Няма да се стигне до внос на грозде, напротив - всяка година ние имаме интервенция от чуждестранни фирми, които и изкупуват грозде от нашия пазар за Италия, Чехия, Гърция, Румъния”, заяви изпълнителният директор на Агенцията по лозята и виното Красимир Коев.

 

По-малкото грозде означава и по-малко вино и ракия. Но земеделският министър обеща държавна компенсация за лозарите.

 

„Там където имаме напълно пропаднали площи земеделците ще бъдат обезщетени. Там, където обаче имаме недобро качество, там където има частично пропаднали площи, там нямаме механизъм да компенсираме нашите стопани”, каза министърът на земеделието Васил Грудев.

 

Ако държавата не помогне, по-малките производителите се заканват догодина да изоставят лозята. От бранша предупредиха, че по-малкото грозде тази година ще доведе до поскъпване на ракията. Прогнозите са за повишение на цените им средно с около 10 процента.

 

Репортер: Благой Бекриев