И той, и Михаил Константинов са на мнение, че нито една партия няма да има пълно мнозинство

Методиката за преброяване на резултата при избора на народни представители е грешна, но не е основание за драма и паника. Има ситуации, при които тя блокира и не дава резултат”, каза в „Здравей, България” математикът проф. Михаил Константинов.

 

По думите му на национално ниво няма проблем. „Няколко пъти съм предлагал изход. Въпросът е да не се случва и след това да се чудим какво правим”, допълни той.

 

„Трябва да се добави един ред, в който да е описано какво се прави при такава ситуация”, обясни социологът Кольо Колев.

 

На въпрос коя ще е основната интрига на тези избори, Колев отговори, че това ще е дали ще е възможно създаването на парламентарно мнозинство и дали ще влезем в политическа нестабилност.

 

ГЕРБ най-вероятно ще има по-малко депутати, отколкото в това Народно събрание. Идеята за пълно мнозинство е пропаганда”, заяви още Колев.

 

Според него няма голяма политическа култура, а това може да доведе до спирала на политическа нестабилност и влизане в следващи избори. Той даде пример с Холандия, където от години управлява коалиция. „Българската политическа действителност е много далеч от това”, допълни той.

 

Той смята, че това са първите безнадеждни избори. „За първи път няма добри и това вещае доста ниска избирателна активност. И точно затова победител няма да има”, смята той.

 

„Първата интрига е дали ГЕРБ и Реформаторският блок ще имат мнозинство”, заяви от своя страна Константинов. По думите му има една интересна опция и това е правителството на малцинството. „Да правим втори избори през януари е безумие”, смята математикът. Той препоръча на политиците да вземат неотложните мерки за изкарване на зимата.

 

„Напълно е възможно да има правителство на малцинството с мълчаливата подкрепа на ДПС и Реформаторите, но това ще бъде едно временно правителство”, смята Колев.

 

На въпрос какви са възможните комбинации, Константинов каза, че това е все едно да гледаш на боб. „Нуждаем се от едно стабилно управление”, заяви той.

 

Колев предвижда голям успех на малките партии.

 

Целия разговор може да гледате във видеото.