Това е опит да се намерят алтернативни пазари след руското ембарго върху храните

Кипърските фермери, произвеждащи цитрусови плодове, обръщат поглед към Обединените арабски емирства и други страни от Залива за износ на своята продукция в опит да намерят алтернативни пазари след руското ембарго върху храните, пише в. „Сайпръс мейл”, цитиран от БТА.


Земеделският министър Никос Куялис се срещна днес с представители на компания за внос на плодове от Обединените арабски емирства, която по думите му иска да разшири дейността си на острова.


„Това е първата от редица срещи, целящи да бъдат открити нови пазари за местните производители на земеделски продукти”, заяви Куялис след срещата. Той добави, че целта им е установяване на дългосрочно сътрудничество със страните от региона на Залива в областта на производството на цитрусови плодове, картофи, зеленчуци и млечни продукти.


Куялис заяви също, че подготвя бъдещи срещи между кипърските производители и компании вносители, работещи в региона на Залива.


Руското ембарго, наложено след като ЕС обяви допълнителни икономически санкции заради участието на страната в украинската криза, ощети износа на Кипър с около 13,5 милиона долара. От тях 10,7 милиона долара идват от износа на цитросови плодове и най-вече на типичната за Кипър „мандора” - кръстоска между портокал и мандарина, използвана от руските производители на сокове, отбелязва изданието.