Средният им размер е около 500 лева

Бум на бързи кредити заради първия учебен ден. Според асоциацията на фирмите, даващи такива заеми, средният им размер е около 500 лева. Причината за този бум е, че родителската треска за пазаруване на дрехи, пособия и помагала за учениците се засилва. 

Още по темата

 

Атанаска е майка на три деца, две от които на 15 септември ще прекрачат училищния праг. За нея треска за пазаруване няма. Даже напротив. Според кредитните институции ученикът не само излиза скъпо, но и родителите теглят кредити, за да го подготвят. Атанаска е на друго мнение. Нейните деца ще й струват по 15 лева - пари за тетрадки и химикалки. 

 

Практиката на фирмите за бързи кредити сочи друго. Има повече раздадени пари за 15 септември, като очакванията са те да се увеличат още. Според Атанаска причината за кредит „Ученик” е пословичното българско презапасяване. Признава обаче, че в училищата, в които се изискват униформи, разходите на родителите са по-големи. 

 

В училището, в което децата на Атанаска учат, униформи няма. Жената няма да тегли и кредит. И не за друго, а защото по-важно е не колко струва тетрадката на детето й, а с какво съдържание ще напълни страниците й